'Principia' van Newton (2024)

Gezien door de ogen van een amateur

'Principia' van Newton (1)

Isaac NewtonsPhilosophiae naturalis principia mathematicawordt algemeen gezien als een van de belangrijkste wetenschappelijke publicaties ooit. Zijn universele bewegingsleer en wetten van de zwaartekracht en zijn mathematische en empirische manier waarop hij de natuurkunde benaderde, zouden twee eeuwen lang het wetenschappelijke denken domineren. De ontvangst van de eerste editie van dePrincipia(1687), vooral op het continent, was van cruciaal belang voor de verspreiding van het Newtonianisme buiten de Britse Eilanden. Een nieuwe getuige van dit proces wordt hier voor het voetlicht gebracht: een exemplaar van de eerste editie van dePrincipia, geannoteerd door de Amsterdamse koopman, schrijver en amateurwiskundige Adriaen Verwer. Iemand die de eerste continentale Newtoniaan genoemd mag worden – ook al was hij het niet altijd eens met de Britse geleerde, en 'misbruikte' hij hem voor zijn eigen doeleinden.

'Principia' van Newton (2)

Sir Isaac Newton (1642-1727) is samen met Albert Einstein (1879-1955) het beroemdste icoon van de moderne wetenschap. Deze faam dankt hij vooral aan de drie edities van zijn Philosophiae naturalis principia mathematica ('Wiskundige principes van de natuurfilosofie'), uit 1687, 1713 en 1726.

De eerste editie van de Principiawas echter niet gelijk een succes, en zeker buiten Engeland nam vrijwel niemand notitie van het revolutionaire werk. Een uitzondering was de Amsterdamse koopman Adriaen Verwer (1654/5-1717).

Substantieel commentaar op delen van de Principia

'Principia' van Newton (3)

Verwer kocht zijn exemplaar van de Principia gelijk in 1687, en het opmerkelijke is, dat we kunnen meelezen hoe hij Newtons wiskundige hypotheses verwerkte. De eerste editie van de Principia telt 495 pagina’s (afgezien van het voor- en nawerk), genummerd 1-383 en 400-510 (384-399 ontbreken zonder tekstverlies). Hiervan zijn er 190 geannoteerd, waarvan 35 alleen door onderstreping of met bijvoorbeeld pijltjes in de marge. Van de resterende 155 staan op de meeste een of twee korte annotaties of verwijzingen, maar op enkele tientallen pagina’s levert Verwer substantieel commentaar. Aan het einde zijn er vier handgeschreven pagina’s met indices en enkele aanvullende opmerkingen.

Van de eerste editie van de 'Principia' zijn rond de 250 tot 400 exemplaren gedrukt. Hiervan waren er vijftig bestemd voor de export, herkenbaar aan de opdruk 'Prostant Venales apud Sam. Smith'.

De veelzijdige Verwer

Wie was deze Verwer die zo'n interesse in de uitdagende wiskunde van Newton had? Als zoon van een Rotterdams doopsgezinde koopman groeide hij op in een ruimdenkend milieu. In 1680 verhuisde hij naar Amsterdam en maakte naam als koopman, maar ook als theoloog, filosoof, taalkundige, wiskundige en als expert op het gebied van het zeerecht. Verwer raakte verontrust door de geschriften van de nieuwe filosofen zoals René Descartes (1596-1650) en vooral de radicale Baruch (Benedictus) Spinoza (1632-1676), die de wereld zodanig op een wiskundige manier uitlegden, dat er voor God, christendom en wonderen geen plaats meer leek te zijn.

Verwijten aan het adres van Spinoza

In 1683 publiceert Verwer zijn ’t Momaensicht der atheistery … een grondige wederlegging van de tegenstrijdige waen-gevoelens en in ’t bysonder van de geheele sede-konst van Benedictus Spinoza. Hij verwijt Spinoza gebruik te maken van abstracte, hypothetische wiskunde, niet de toegepaste wiskunde die is gerelateerd aan de bestaande wereld, zoals astronomie. Verwer begint naam te maken in intellectuele kringen. Als hij de Principia leest, ziet hij een extra wapen om in te zetten tegen wat hij beziet als het opkomende atheïsme.

'Principia' van Newton (4)

Verwers aantekeningen in de 'Principia'

Wie de aantekeningen van Verwer losjes doorbladert, stuit op een aanzienlijk aantal wiskundigen en astronomen van naam. Chronologisch gaat dit van Euclidesen Archimedestot aan tijdgenoten zoals Spinoza en Christiaan Huygens. De meest geciteerde auteur is de Schotse wiskundige David Gregory (1659-1708), die hij in 1693 ook zou ontmoeten. De meeste recente publicatie die hij aanhaalt (op p. 251) is Charles Hayes, Treatise on Fluxions (Londen, 1704), waarin Newtons infinitesimaalrekening uiteengezet wordt. Alle aantekeningen zijn in het Latijn, soms staat er iets in het Grieks, en een enkele keer is een notitie of woord in het Nederlands.

Wanneer Verwer zijn annotaties toevoegde is onduidelijk, en aan de inkt en het schrift te zien kan dat op verschillende tijdstippen zijn gebeurd. Het lijkt erop dat hij ook aantekeningen heeft bijgehouden in boekjes, zoals blijkt uit notities op p. 251, 273 (uit 1713), 374 en 375 (uit 1713), waarin hij ook verwijst naar zijn correcties op Newton. Ook de werken van Gregory (p. 250) en René-François de Sluse (p. 283) werden zo geanalyseerd. Verwer ging serieus en gedegen te werk en deed zijn best de Newtoniaanse wiskunde onder de knie te krijgen.

'Principia' van Newton (5)

Uit de inhoud van Verwers aantekeningen blijkt dat hij ze maakte voordat hij een exemplaar van de tweede editie van de Principia, gepubliceerd in 1713, in handen kreeg. Er zijn wel verwijzingen naar de tweede en derde editie (uit 1726), bijvoorbeeld op p. 39-41, maar deze zijn geschreven na Verwers dood door een onbekende. Dit is belangrijk om te weten, want we krijgen zo een beeld van hoe Verwer als amateurwiskundige de inhoud van de eerste editie van de Principia verwerkte. Dat is extra bijzonder, omdat er geen andere eerste druk van de Principia is die zo uitgebreid geannoteerd is. Dit heeft geleid tot nieuw onderzoek naar de receptie van de eerste druk van de Principia in de Lage Landen (zie verder Mojet 2016 - vgl. Annotated Books Online; duch*eyne 2020).

Veiling van Verwers bibliotheek

Van 13 tot 15 oktober 1723 werd de bibliotheek van Verwer in Amsterdam geveild. Er is geen veilingcatalogus bekend en het is niet bekend wie de geannoteerde Principia daarna bezat. Op 27 februari 1984 werd het boek opgenomen in de bibliotheek van de Katholieke Theologische Hogeschool Amsterdam (KTHA). De Universiteitsbibliotheek Utrecht verkreeg in 1999 een deel van die bibliotheek.

De bijdrage van Verwer aan het Newtonianisme

Het is algemeen bekend dat de zegetocht van Newton op het continent begon met de publicatie van de tweede editie van de Principia in 1713. Hiervoor waren vooral Nederlandse geleerden verantwoordelijk. Verwer en mannen uit zijn netwerk, met name Jean le Clerc en Bernard Nieuwentijt, hadden al voor een vruchtbare voedingsbodem voor de ideeën van Newton gezorgd, ook al gebruikten zij hem vooral als afweermiddel tegen de nieuwe filosofie van Descartes en Spinoza (Jorink en Zuidervaart 2012). De centrale en inspirerende rol van Verwer via zijn veelzijdigheid en zijn netwerk van geleerden en onderzoekers was hierbij van groot belang. Hij mag daarom gezien worden als een van de eerste continentale Newtonianen. En dat is niet slecht voor een amateur!

Dit is een samenvatting (met enkele aanvullingen) van de internetpublicatie van Bart Jaski, 'Newton door de ogen van een amateur', gepubliceerd in april 2013.

Auteur: Bart Jaski, augustus 2020

  • 'Principia' van Newton (7)

    dr. Bart Jaski

    Informatie-/collectiespecialist

    Conservator

  • Bilt, Igor van de & Jan Noordegraaf (ed.),Adriaen Verwer,Letterkonstige, dichtkonstige en redenkonstige schetse van de Nederduitse tale. Uit het Latijn vertaald door A. Kluit naar de editie van 1707(Münster, 2000).
  • Cohen, F.,Newton en het ware weten(Amsterdam, 2010).
  • Cohen, I. Bernard, & Anne Whitman (ed.),Isaac Newton: ThePrincipia. Mathematical principles on natural philosophy: a new translation … preceded by a guide to Newton’sPrincipia (Berkeley, CA, 1999).
  • Driel, L.F. van, ‘Eene geauctoriseerde tale. Adriaen Verwer, koopman, jurist en taalliefhebber’. In:Voortgang. Jaarboek voor de Neerlandistiek13 (1992), p. 121-143.
  • duch*eyne, Steffen, ‘Adriaen Verwer (1654/5–1717) and the first edition of Isaac Newton’s Principia in the Dutch Republic’. In: Notes and records 74 (2020), p. 479-505.
  • Guicciardini, Niccolò,Reading thePrincipia. The debate on Newton’s mathematical methods for natural philosophy from 1687 to 1736(Cambridge, 1999).
  • Jongeneelen, Gerrit, ‘Disguised Spinozism in Adriaen Verwer’sMomaensicht’,In: Wiep van Bunge & Wim N. A. Klever (ed.),Disguised and overt Spinozism around 1700:papers presented at the international colloquium, held at Rotterdam, 5-8 October, 1994(Leiden, 1996), p. 15-21.
  • Jorink, Eric,Het boeck der natuere: Nederlandse geleerden en de wonderen van Gods schepping, 1575-1715(Groningen, 2004 (dissertatie); Leiden, 2006). English translation:Reading the book of nature in the Dutch golden age, 1575–1715(Leiden, 2010).
  • -----, ‘Honouring Sir Isaac, or, Exorcising the ghost of Spinoza’. In: Steffen duch*eyne (ed.),Future perspectives on Newton scholarship and the Newtonian legacy in eighteenth-century science and philosophy. 28 September 2007(Brussel, 2009), p. 23-34.
  • Jorink, Eric & Huib Zuidervaart, ‘“The miracle of our time” How Isaac Newton was fashioned in the Netherlands’. In: E. Jorink & A. Maas (ed.),Newton and the Netherlands. How Isaac Newton was fashioned in the Dutch Republic(Leiden, 2012), p. 13-65.
  • Koyré, Alexander & I Bernard Cohen (ed.),Isaac Newton’sPrincipia. 3 vols (Cambridge, 1971-2).
  • Emma Mojet, Early Dutch interest in Newtonian mathematics: Adriaen Verwer (1654-1717) and Newton’s usefulness. Master thesis, Universiteit Utrecht, 2016 (http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/337543). Winnaar Dr. C. Louise Thijssen-Schoute scriptieprijs 2017 en Elsevier/Johan de Witt-scriptieprijs 2017.
  • Noordegraaf, Jan, ‘Amsterdamse kringen. Taalkunde en theologie rond 1700’. In: Fred de Bree, Marijke Spies & Roel Zemel (ed.), ‘Teeckenrijcke Woorden’ voor Henk Duits(Münster, 2002), p. 235-252.
  • Vermij, Rienk,Secularisering en natuurwetenschap in de zeventiende en achttiende eeuw: Bernard Nieuwentijt(Amsterdam, 1991).
  • -----, ‘The formation of the Newtonian philosophy: the case of the Amsterdam mathematical amateurs’. In:British journal for the history of science36 (2003), p. 183-200.
  • Verwer, Adriaen,’t Mom-aensicht der atheistery afgerukt door een verhandeling van den aengeboren stand der menschen, ervattende niet alleen een betoogh van de rechtsinnige stellinge; maer ook voornamentlijk een grondige wederlegging van de tegenstrijdige waen-gevoelens en in ’t bysonder van de geheele sede-konst van Benedictus de Spinoza(Amsterdam, 1683).
  • Westfall, Richard S.,Never at rest. A biography of Isaac Newton(Cambridge, 1980; paperback editie 1983).
'Principia' van Newton (8)
'Principia' van Newton (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6392

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.